Przesunięty przez: relis 2010-04-26, 11:08 |
Blogi w praktyce bibliotecznej PIŚMIENNICTWO !!! |
Autor |
Wiadomość |
Mariposa
Mariposa
Poziom: 1
|
Wysłany: 2010-01-06, 13:10 Blogi w praktyce bibliotecznej PIŚMIENNICTWO !!!
|
|
|
Witam. Poszukuję piśmiennictwa dotyczącego blogów w praktyce bibliotecznej za lata 2000-2005. Zna ktoś dobre źródło lub chociaż wskaże jakąś drogę?
Przeglądnęłam mnóstwo blogów, baz danych bibliotek, katalogów i znalazłam nie wiele pozycji, ale może od złej strony się za to zabrałam?
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
m. |
|
|
|
 |
relis

Wiek: 52 Dołączył: 13 Lut 2007 Posty: 790 Skąd: Biblioteka Śląska
Poziom: 25
|
|
|
|
 |
Mariposa
Mariposa
|
Wysłany: 2010-01-06, 17:36
|
|
|
Pomyliłam lata miały być 2000-2009. Linki które posłałeś mam już w użyciu.
Ciężko jest znaleść cokolwiek na ten temat gdziekolwiek. Literatury "blogowej" w Polsce jest stosunkowo dosyć mało, a jeśli zawęzić ją dodatkowo do tej bibliotecznej to prawie w ogóle. Jeszcze po prostu chyba nie powstała. W ramach pracy dyplomowej robię bibliografię takich oto pozycji. Mam ich 18...Polskich i zagranicznych. Temat pracy początkowo miał brzmieć Rola blogów w procesie komunikacji społecznej co mnie istotnie interesuje, ale że studiuje INIB temat został zmieniony i ukierunkowany w stronę bibliotek. Szukam dalej.
pozdrawiam
m. |
|
|
|
 |
anetadr
Poziom: 11
|
Wysłany: 2010-01-07, 07:38
|
|
|
Używając deskryptora "blogs" znalazłam w bazie LISA 255 artykułów, a baza LISTA na pytanie (blog or blogs or blogging) and (library) w polu "subject terms" dała odpowiedź w postaci 502 artykułów.
Aneta |
|
|
|
 |
AgaK

Poziom: 11
|
Wysłany: 2010-01-07, 11:40
|
|
|
Jeśli potrzebujesz tylko do bibliografii, to samych źródeł anglojęzycznych na ten temat znajdziesz kilkadziesiąt w bazie Emerald - wystarczy wpisać w polu wyszukiwania "blog" i "library" lub różne warianty słów kluczowych, tak jak pokazała Aneta (blogs, blogging, biblioblogging itp.). Dostęp do pełnych tekstów przynajmniej kilku ze znalezionych artykułów powinnaś uzyskać w którejś z bibliotek uczelnianych. Jeśli chodzi o źródła polskie, to faktycznie nie przypominam sobie innych niż wymienione w poprzednich postach artykułów poświęconych wyłącznie blogom. Ale tekstów pokazujących blogi bibliotekarstwie w szerszym kontekście (jako jedno z narzędzi Web 2.0 i Library 2.0) jest kilka, np. "Web 2.0 a biblioteki - możliwości, narzędzia, zastosowania" w wydawnictwie SBP "Internet w bibliotece dla dzieci i młodzieży - od teorii do praktyki. Poradnik". Warszawa 2009. Wydaje mi się, że Malin niedawno też coś pisał o narzędziach Web 2.0 w "Bibliotece w Szkole", w 3 numerze Przeglądu Bibliotecznego z 2007 roku był artykuł o Library 2.0 autorstwa Bożeny Jaskowskiej i Adama Dudczaka, a w Ebibie pisał na ten temat Grzegorz Gmiterek. Grzegorz napisał też ciekawy artykuł (ogólnie o nowych mediach i Bibliotece 2.0) pt. "Czego potrzebują bibliotekarze 2.0 i co mogą im dać informatycy" - pełny tekst dostępny w materiałach z konferencji Biblioteka 2.0 - zasoby cyfrowe w nauce, kulturze i administracji w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej. |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
Ewa Rozkosz
|
|
|
|
 |