Biblioteka 2.0 Strona Główna

Biblioteka 2.0
Forum społeczności czytelników i bibliotekarzy cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Berlin 2.0.
Autor Wiadomość
AGen 
Annekathrin Genest

Poziom: 4
HP: 0/61
 0%
MP: 29/29
 100%
EXP: 10/11
 90%
  Wysłany: 2008-01-17, 16:36   Berlin 2.0.

Haalloo ludzi z BUWr (Arek & Co.) bywajac obecnie w Berlinie na FU! :-o Nie sprawdzicie swoje maily? Jutro bedzie Stammtisch Bibliothek 2.0 o godz. 19.00 w Via Nova, Universitätsstraße 2-3 (S-Bahn Hackescher Markt lub Friedrichstraße, blisko Humboldta). Ja nie moge przyjsc, bo mam inny termin, ale bede do 18.00 w Instytucie Polskim, Burgstr. 26 (tez S-Bahn Hackescher Markt). Zapraszam na kawe!

Tomasz Kalota 
Tomasz Kalota

Poziom: 14
HP: 8/426
 2%
MP: 203/203
 100%
EXP: 30/33
 90%
Wysłany: 2008-01-17, 18:03   Re: Berlin 2.0.

AGen napisał/a:
Haalloo ludzi z BUWr (Arek & Co.) bywajac obecnie w Berlinie na FU! :-o Nie sprawdzicie swoje maily? Jutro bedzie Stammtisch Bibliothek 2.0 o godz. 19.00 w Via Nova, Universitätsstraße 2-3 (S-Bahn Hackescher Markt lub Friedrichstraße, blisko Humboldta). Ja nie moge przyjsc, bo mam inny termin, ale bede do 18.00 w Instytucie Polskim, Burgstr. 26 (tez S-Bahn Hackescher Markt). Zapraszam na kawe!

Arek właśnie jest w Berlinie i pisał do mnie, że będzie na tym spotkaniu :-) . Będzie to więc pierwsze międzynarodowe dwazerowisko :-) . Arek deklarował się że coś napisze więcej po powrocie. Trzymam kciuki za "owocność" tego spotkania.

Tomasz Kalota
www.Tomasz.Kalota.pl

AGen 
Annekathrin Genest

0%
 100%
 90%
Wysłany: 2008-04-01, 14:52   Bibcamp 08 - zaproszenie

wiecej: http://www.bibcamp.de

:oops: link byl chwilowo niedostpne, teraz dziala
Ostatnio zmieniony przez AGen 2008-04-02, 19:32, w całości zmieniany 4 razy  

Edyta Kotyńska

Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 7/14
 50%
Wysłany: 2008-04-02, 15:33   

Ane,
serdecznie dziekujemy za informacje o tym spotkaniu; Arek przekazal wiadomosc o planowanej konferencji po powrocie ze stazu.
Zobaczymy, czy ktos z BUWr bedzie mogl pojechac i damy znac.
Pozdrawiam, Edyta

arcen 
GŚŁ

0%
 100%
EXP: 9/11
 81%
Wysłany: 2008-04-10, 08:07   

Witaj Anne,

ja się wprawdzie zapowiedziałem Lambertowi i Patrykowi już na spotkaniu 2.0 w Berlinie, ale sądząc po odzewie od nas z BUWr i zupełnego braku odzewu ze Śląska jeszcze się nie zdecydowałem... Jednak mam gdzie przenocować w Berlinie i chcę pojechać, nawet, gdybym miał jechać sam.
Chętnie zajmę się też rozpropagowaniem spotkania w BUWr (BŚ będzie miała własnego "ambasadora idei" w osobie Agaty, która chyba będzie na miejscu?;-) ale na razie nie udało mi się wzbudzic entuzjazmu. Przed 2 miesiącami zapowiadała sie grupa z 5-6 osób, jednak najaktywniejsi - Tomek i Edyta - właśnie z róźnych powodów wypadli (m.in. konferencja w Katowicach)
Możesz coś podpowiedzieć nt. noclegu w Poczdamie? Jak sobie będą radzić goście? Gdzie będą nocować? (większość uczestników to jednak pewnie Berlińczycy...?) Ja sam sobie poradzę, ale gdyby było nas więcej, rozejrzę się za jakimś noclegiem.
Czy organizatorzy przewidują jakiś czas na obiad czy kolację? Znasz może miejsce? A może własny prowiant? Byłaś już na podobnej imprezie? Ja nie i trudno mi ją sobie na razie wyobrazić...a muszę policzyć koszty, by móc przekonać niezdecydowanych ;-)

arcen 
GŚŁ

0%
 100%
 81%
Wysłany: 2008-04-18, 10:23   

:!: Heeej Króliki Cyfrowe!!!, a czy ktoś z BŚ&Co. będzie się wybierał do Berlina?? Może wspólna podróż (mogę wziąć auto) lub jakaś wspólna norka - jakiś dwazerowy pokój wieloosobowy? Czy w ogóle ktoś ze Śląska się wybiera? Zgodnie z zapowiedzią nie jest to impreza dla początkujących, więc tym bardziej dla całego BC-staff...jedyny ból to język - niemiecki, ale angielski na pewno też możliwy. :?:
Znam kilka potencjalnych lokalizacji w granicach ok. 15 euro...

AGen 
Annekathrin Genest

0%
 100%
 90%
Wysłany: 2008-04-22, 12:00   Berlin 2.0 noclegi, jedzenie i.t.d.

Jestem w zespolu organizacyjnym tego spotkania i jak wszyscy boje sie i nie wiem, czy bedzie funkcjonowac spontaniczna konferencja bez programu. Workshopy na pewno beda w jezyku niemieckim, ale ja bylabym do dyspozycji jako osobisty przetlumacz. J teraz mam tyle roboty ze nie zdazy sama czegos przygotowac, ale gdyby ktos chcial cos nam przedstawic, to ja przetlumaczylabym na zywo, choc nie jestem na biezaco w dwazerowolekcie po polsku (na wiki tez jest lista propozycji na tematy).
Na poczatku bedzie cos takiego jak rynek idei, kazdy przedstawia to, co chcialby zrobic i jak jest pewna illosc chetnych, to bedzie workshop na ten temat nastepnego dnia.
Lista uczestnikow jest na wiki konferencyjnym:
http://bibcamp.pbwiki.com/Teilnehmer
Chetnych prosilabym sie tam zapisac. Tez jest tam juz pare propozycji na nocleg, pewnie bedzie jeszcze wiecej prywatnych darmowych:
http://bibcamp.pbwiki.com/Unterkunft
W mojej dzielnicy n.p. jest dosc dwazerowe pole namiotowe zalozone w czasie mistrzowstwa FIFA w starym kopielisku.
Znalaslismy pare sponsorow, drukowalismy flyer, plakaty i nalapki i nawet bedzie catering.
Mam cos wyslac z materialow promocyjnych? Na ktory adres?

arcen 
GŚŁ

0%
 100%
 81%
Wysłany: 2008-04-30, 07:31   

Na razie zapowiada się, że może pojedziemy z PaniąDulską (właśnie nas wpisałem w "vielleicht" ;-) ), ale pewne to jeszcze nie jest. W każdym razie dzięki za linki! Materiały (elektroniczne?) poproszę na mail...

AGen 
Annekathrin Genest

0%
 100%
 90%
Wysłany: 2008-05-16, 08:22   zbliza sie Bobrowisko

Czy chodziło Ci o: Bibercamp? Przez Google (haslo bibcamp) tez znalazlismy nasza maskotke: bobra!

Wiec zapraszamy do bobrzej zeremi czyli do Biberbau!
P.S. Ciekawie, ze Google jest z Polakami na"ty", a z Niemcami na "pan/pani" ;-)

Zdjecia bobra H*rsta (on zostal uprowadzone przez dwuch uczestnikow Bibcampu)
(wym. Horst)
Ostatnio zmieniony przez AGen 2008-05-17, 18:15, w całości zmieniany 2 razy  

AGen 
Annekathrin Genest

0%
 100%
 90%
Wysłany: 2008-05-17, 18:04   Polskie BC na bibcampie

wiecej...

agata 

0%
 100%
 81%
Wysłany: 2008-05-17, 22:41   

AGen napisał/a:
Czy chodziło Ci o: Bibercamp? Przez Google (haslo bibcamp) tez znalazlismy nasza maskotke: bobra!

No własnie… Im to wyszło zupełnie przez przypadek z tym bobrem! W zasadzie to „wymyslił” google. Ale całkiem sympatycznie – jak widzicie na zdjęciach Anne :-) .

Konferencja a w zasadzie Nie-Konferencja trwała dwa dni. W Poczdamie i Berlinie. Ponieważ nie było z góry ustalonego konkretnego programu (tzn nie było wcześniej zgłoszonych referatów, prezentacji), w pierwszym dniu każdy z uczestników mógł się przedstawić, powiedzieć co go interesuje, co chciałby z tego spotkania wynieść i przedstawić krótko temat swojego wystąpienia. Potem nastąpiła krótka aczkolwiek burzliwa dyskusja na temat Biblioteki2.0 i Web2.0. Sympatycznie było po przerwie, bo Patrick przygotował 6 prezentacji, nikomu nieznanych i ochotnicy mieli je „na żywo” przedstawić – dużo świetnej zabawy i jeszcze więcej śmiechu. Nazwa mówi sama za siebie „PowerPoinCaraoke”
Część nieoficjalna również była sympatyczna…
Drugi dzień. Byliśmy na jednym z wydziałów Humboldt-Universität, gdzie w trzech panelach tematycznych prezentowane były zgłoszone dzień wcześniej tematy. Problemy poruszane to np.:
-jak zachęcić czytelników do współpracy
-jak przekonać bibliotekarzy, że Biblioteka2.0 nie jest zagrożeniem
-jak trafić do odbiorców (przede wszystkim tych z pokolenia nie-internetowego)
-problem z decentralizacją
-Opac vc biblioteka 2.0

Drugi dzień zamknęło wspólne spotkanie na auli, gdzie m. in. zostało przegłosowane imię dla bobra;) Było bardzo sympatycznie, innowacyjnie, kontrowersyjnie też!
Dzięki wielkiej pomocy Annekathrin pojawił się też akcent polski – DZIĘKI! ;-)

agata

A przy okazji polecam I jeszcze nowość z Bibcampu - YOVISTO :mrgreen:

arcen 
GŚŁ

0%
 100%
 81%
Wysłany: 2008-05-19, 07:20   

Aga, dzięki za skrótową relację z pobytu! Ciekaw jestem, jakie są Twoje wrażenia co do ruchu 2.0 w Niemczech.
Może nie wyszło to jasno, więc powtórzę: mówiono o nas!
(pewnie dzięki Anne;-) Tematów było sporo, więc podpowiadam: prezentacje-Biblioteka 2.0

AGen 
Annekathrin Genest

0%
 100%
 90%
Wysłany: 2008-05-19, 13:15   kooperacja

najfajniejsze zdjecia moim zdaniem zrobili Dierk i HCH
http://picasaweb.google.d...obohm/Bibcamp08
Aga przyniosla prezentacje o SBC i razem to przetlumaczylismy w godzinach otwarcia biblioteki IP. Mialysmy troche klopoty techniczne z laptopem Patricka, ale jakos poradzilysmy sobie i ludzi na workshopu nawet zrozumiali, o co chodzi w BC i byla ciekawa dyskusja. Jeden powiedzial, ze w Polsce juz duzo sie spelnilo, o czym dyskotowalismy na wtepnej sesji. Jedna pani polecala ludziom z BC, pojechac na konferencje ABDOS, o ktorej arcen juz pisal. Ze strony Osteuropa-Abteilung Staatsbibliothek tez zabrzmial zainteresowanie. Po nas Informatyk referowal o DFG-Viewer, cos podobnego jak DJavu, dzialajac razem z Typo3
http://dfg-viewer.de/.
Slyszalam plotki, ze kandytatem na kolejny bibcamp moglby zostac Slubfurt?

P.S. na tej przezentacji mowilam, ze Stabikat linkuje publikacje z digitalizatami m.i. SBC, ale moze, ze to byla pomylka i ja to zauwazylam tylko w Elektoricznej Bibliotece Czasopism

arcen 
GŚŁ

0%
 100%
 81%
Wysłany: 2008-06-10, 07:11   

Linkowanie do FBC z portalu dla slawistyki Stabi już powinno funkcjonować...trochę skomplikowane dojście, ale jest i działa:
w informacjach z 9.maja i w bezposrednich linkach

Tomasz Kalota 
Tomasz Kalota

Poziom: 14
HP: 8/426
 2%
MP: 203/203
 100%
EXP: 30/33
 90%
Wysłany: 2008-06-10, 17:28   

arcen napisał/a:
Linkowanie do FBC z portalu dla slawistyki Stabi już powinno funkcjonować...trochę skomplikowane dojście, ale jest i działa:
w informacjach z 9.maja i w bezposrednich linkach

Bardzo fajnie to działa i dodatkowo powstał kolejny punkt dostępowy do polskich zasobów cyfrowych. Taka mała centrala ;-) , która nas nic nie kosztowała.

Tomasz Kalota
www.Tomasz.Kalota.pl

Odpowiedz do tematu