Biblioteka 2.0 on Facebook
Biblioteka 2.0 Strona Główna

Biblioteka 2.0
Forum społeczności czytelników i bibliotekarzy cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciekawe możliwości prezentowania DjVu
Autor Wiadomość
Tomasz Kalota 
Tomasz Kalota


Wiek: 49
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 322
Skąd: Wrocław
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 30/39
 76%
Wysłany: 2007-11-18, 22:48   Ciekawe możliwości prezentowania DjVu

Dzięki staraniom Ks. Jerzego Witczaka w Wirtualnym Księgozbiorze FIDES pojawiła się publikacja zaprezentowana w dosyć niekonwencjonalny sposób. Autorem tej kompilacji jest Grzegorz Bednarek, z którym ostatnio dosyć intensywnie dyskutujemy na temat zaawansowanych możliwości formatu DjVu. Grzegorz zgodził sie abym upublicznił fragmenty naszej korespondencji na forum i żebyśmy dalej dyskusję kontynuowali tutaj. Mam nadzieje, że przyda sie ona innym twórcom bibliotek cyfrowych. Na początek przekazuję więc kilka informacji dotyczących zaawansowanych możliwości publikowania na przykładzie wspomnianej wcześniej publikacji.

Grzegorz Bednarek napisał/a:
(...)
wywołanie dokumentu nie na 1-ej lecz na pożądanej stronie pliku DjVu,
z paskiem narzędziowym gdzie chce publikujący,
z wyłączeniem przycisków, które nie są potrzebne (np. ten długaśny "LizardTech" zajmujący dużo miejsca)
z takim panelem i w takim miejscu gdzie chce publikujący,
nawet jakbyś potrzebował, to z blokadą pobrania, zapisu lub wydruku.
(...)
Jeżeli pewien opublikowany sposób wyświetlania publikacji nie jest optymalny, zmiana wymaga 1 min. pracy (i to bez naruszania/wymiany jakiegokolwiek opublikowanego już w dLibrze pliku DjVu).
(...)
_________________
Myśl więziona w księdze jest hańbą dla księgi.

Tomasz Kalota | Digitalizacja.pl | eBooki.com.pl
 
 
     
Tomasz Kalota 
Tomasz Kalota


Wiek: 49
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 322
Skąd: Wrocław
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 30/39
 76%
Wysłany: 2007-11-18, 23:50   Kolejna ciekawostka

Tutaj kolejny przykład zaawansowanej prezentacji publikacji w formacie DjVu. Tym razem przygotowanej przez Księdza Jerzego. Panel zakładek z lewej strony wydaje mi się bardziej poręczny niż na górze. Z tymi publikacjami jest jednak pewien problem, dLibra rozpoznaje je jako publikacje "text/html".
_________________
Myśl więziona w księdze jest hańbą dla księgi.

Tomasz Kalota | Digitalizacja.pl | eBooki.com.pl
 
 
     
sk 
sk

Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 292
Skąd: KPBC, Toruń
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: 2007-11-19, 02:17   

Na pewno wielu ucieszyłoby się, gdyby zwięzły i prosto napisany "przepis" na takie fajne dokumenty DjVu, z hyperlinkami itp., znalazł się gdzieś w sieci.

Jeśli chodzi o DjVu, to nadal docierają do nas sygnały, że konieczność instalowania wtyczki do czytania mało popularnego formatu jest jednak barierą, która wielu zniechęca... Tym większa szkoda, że biblioteki cyfrowe nie wykorzystują w pełni możliwości, jakie daje ten format.

Co np. z tego, że użytkownik znajdzie w wyszukiwarce bc publikację zawierającą interesujący go termin, jeśli dokument liczy 500 stron i trzeba ponowić wyszukiwanie przez "Ctrl+F"?
 
     
relis 


Wiek: 54
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 790
Skąd: Biblioteka Śląska
Poziom: 25
HP: 14/1490
 1%
MP: 711/711
 100%
EXP: 24/73
 32%
Wysłany: 2007-11-19, 10:47   

sk napisał/a:
Tym większa szkoda, że biblioteki cyfrowe nie wykorzystują w pełni możliwości, jakie daje ten format.
Co np. z tego, że użytkownik znajdzie w wyszukiwarce bc publikację zawierającą interesujący go termin, jeśli dokument liczy 500 stron i trzeba ponowić wyszukiwanie przez "Ctrl+F"?

Co gorsza, przeszukanie w ten sposób na ekranie, powoduje serię wczytań kolejnych stron pliku DjVu z serwera - są one przeszukiwane pojedynczo, co trwa długo i przy wielkich publikacjach jest dysfunkcjonalne.
Problem ten poruszał m.in. terminus na forum dLibry. Ponieważ pytanie terminusa tam zostało bez odpowiedzi - zacytuję je tutaj:
terminus napisał/a:
Ciekawe, czy "przełożenie" informacji o topografii wyrazów wyciągniętej z dokumentu DjVu w taki sposób, żeby mógł to wykorzystać engine wyszukiwarki, byłoby bardzo trudne?

Indeksy, prócz samych wartości, musiałyby przechowywać referencje (koordynaty) do ich wystąpień na poszczególnych stronach DjVu. Na pewno spowodowałoby to rozrost objętości indeksów, a także wydłużenie czasu indeksowania, ale warto by to zrobić.
_________________
Given enough eyeballs, all bugs are shallow.
ESR
It is not necessary to change; survival is not mandatory. ;-)
Edward Deming

http://relis-blog.blogspot.com
 
 
     
sk 
sk

Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 292
Skąd: KPBC, Toruń
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: 2007-11-19, 20:45   

No, jeśli kolega terminus sądził, że to takie hop siup i gotowe, to raczej mijał się z prawdą :-) . Sądzę, źe niepodjęcie tematu przez team dLibry znaczy mniej więcej tyle, co nawet szkoda gadać...

Lucene, oprogramowanie, na którym opiera się wyszukiwanie w dLibrze, nie jest zorientowane szczególnie na dokumenty DjVu i nic dziwnego, bo nie było tworzone z myślą o DjVu, poza tym przecież w bibliotekach cyfrowych mogą pojawiać się też inne formaty. Zastosowany mechanizm opiera się z grubsza na ekstrahowaniu z dokumentu tekstu i indeksowaniu rezultatu z pominięciem specyficznych cech formatu, takich jak podział na stony, koordynaty wyrażeń itp., czy to będzie DjVu, czy DOC, PDF, czy jeszcze coś innego.

Jeśli o sprawie wspominam, to nie w tonie pretensji wobec twórców dLibry (zresztą, kto wie, może jednak wymyślą jakiś sposób na pokonanie problemu?), tylko dlatego, że jest to naprawdę, obiektywnie rzecz biorąc, spore utrudnienie zwłaszcza dla użytkowników z internetem ciurkającym 512, 256 Mb na sekundę albo jeszcze wolniej. Wielki krzyk wokół Łeb 2.0 stopniowo minie (już mija), a takie prozaiczne kwestie, jak czas dostępu i łatwość przetwarzania informacji, zawsze będą, niestety, aktualne.
 
     
relis 


Wiek: 54
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 790
Skąd: Biblioteka Śląska
Poziom: 25
HP: 14/1490
 1%
MP: 711/711
 100%
EXP: 24/73
 32%
Wysłany: 2007-11-19, 21:39   

sk napisał/a:
No, jeśli kolega terminus sądził, że to takie hop siup i gotowe, to raczej mijał się z prawdą :-) . Sądzę, źe niepodjęcie tematu przez team dLibry znaczy mniej więcej tyle, co nawet szkoda gadać...

Lucene, oprogramowanie, na którym opiera się wyszukiwanie w dLibrze, nie jest zorientowane szczególnie na dokumenty DjVu i nic dziwnego, bo nie było tworzone z myślą o DjVu, poza tym przecież w bibliotekach cyfrowych mogą pojawiać się też inne formaty. Zastosowany mechanizm opiera się z grubsza na ekstrahowaniu z dokumentu tekstu i indeksowaniu rezultatu z pominięciem specyficznych cech formatu, takich jak podział na stony, koordynaty wyrażeń itp., czy to będzie DjVu, czy DOC, PDF, czy jeszcze coś innego.

Z tego co mi wiadomo, temat ten został podjęty przez dLibrę (choć nie wiem czy jest kontynuowany), trudni mi się jednak wypowiadać, nie znając stanu tych prac, ani też nie chcę zapowiadać kwestii, wybiegając przed samych programistów. Kwestia ta w każdym razie jest ważna, jak ważne jest faktyczne "utekstowienie" tekstów, które obecnie w dużej mierze procesujemy jak zwykłe obrazki.
sk napisał/a:
Jeśli o sprawie wspominam, to nie w tonie pretensji wobec twórców dLibry (zresztą, kto wie, może jednak wymyślą jakiś sposób na pokonanie problemu?), tylko dlatego, że jest to naprawdę, obiektywnie rzecz biorąc, spore utrudnienie zwłaszcza dla użytkowników z internetem ciurkającym 512, 256 Mb na sekundę albo jeszcze wolniej.

Fakt, że to spore utrudnienie i dlatego warto to rozwiązać. Drugą kwestią jest możliwość indeksowania tekstów z DjVu przez wyszukiwarki. Jak widzę w FBC, 87% zasobów systemu bibliotek cyfrowych to DjVu , które nie są przez nie indeksowane. Mimo "brudnego" OCR, możliwość wyszukiwania pełnotekstowego jest potrzebą, a gdyby doszła do tego opcja ustawiania wyszukiwania na konkretnej stronie zasobu, byłoby super.
sk napisał/a:
Wielki krzyk wokół Łeb 2.0 stopniowo minie (już mija), a takie prozaiczne kwestie, jak czas dostępu i łatwość przetwarzania informacji, zawsze będą, niestety, aktualne.

Krzyk może minie, jak to z emocjami bywa, ale sam Web zostanie i pewnie pojawią się kolejne numerki wersji ;-) . No i właśnie - sprawność tych systemów, które robimy, jest niezależna od tych emocji.
_________________
Given enough eyeballs, all bugs are shallow.
ESR
It is not necessary to change; survival is not mandatory. ;-)
Edward Deming

http://relis-blog.blogspot.com
 
 
     
sk 
sk

Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 292
Skąd: KPBC, Toruń
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: 2007-11-20, 12:20   

relis napisał/a:
Krzyk może minie, jak to z emocjami bywa, ale sam Web zostanie i pewnie pojawią się kolejne numerki wersji ;-) . No i właśnie - sprawność tych systemów, które robimy, jest niezależna od tych emocji.

Oczywiście, też liczę, że to, co dobre, zostanie. Na razie jednak rośnie oczekiwanie na jakieś inspirujące dialektyczne Aufhebung ;-) .

sk napisał/a:
(...) dla użytkowników z internetem ciurkającym 512, 256 Mb na sekundę albo jeszcze wolniej (...)

Trochę przesadziłem z tymi megabitami. Miało być 512/256 kilo-, a nie megabitów. Życzyć większości internautów takiego chociażby ćwierćgigabitowego ciurkania!
 
     
Tomasz Kalota 
Tomasz Kalota


Wiek: 49
Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 322
Skąd: Wrocław
Poziom: 16
HP: 0/556
 0%
MP: 265/265
 100%
EXP: 30/39
 76%
Wysłany: 2007-11-23, 23:40   

Tutaj jest kolejny przykład niekonwencjonalnego wykorzystania formatu DjVu. Oprócz sztuczki z flagami w roli miniaturek na uwagę zasługuje również jakość map.
_________________
Myśl więziona w księdze jest hańbą dla księgi.

Tomasz Kalota | Digitalizacja.pl | eBooki.com.pl
 
 
     
Grzegorz B. 
Grzesiek

Wiek: 58
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 44
Skąd: Zabrze
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 6/13
 46%
Wysłany: 2007-11-26, 08:37   

sk napisał/a:
Co np. z tego, że użytkownik znajdzie w wyszukiwarce bc publikację zawierającą interesujący go termin, jeśli dokument liczy 500 stron i trzeba ponowić wyszukiwanie przez "Ctrl+F"?

relis napisał/a:
Indeksy, prócz samych wartości, musiałyby przechowywać referencje (koordynaty) do ich wystąpień na poszczególnych stronach DjVu.

Wydaje mi się, że właśnie próbę rozwiązania takiego problemu można znaleźć w ostatniej części artykułu OCR w DjVu
Znajomość koordynat poszczególnych wyrazów na kolejnych stronach jest oczywiście koniecznością. Ich pozyskanie (w postaci pliku xml) za pośrednictwem Enterprise'a nie nastręcza żadnego kłopotu ani nie jest czasochłonne. Natomiast "kosztuje" kilka-kilkadziesiąt kB w pliku tekstowym. W w/w artykule sugerowałem rozbudowę dLibry w kierunku dostępności opcji wyświetlającej "tabelkę" odszukań tak, by czytelnik "otworzył" publikację DjVu od razu na interesującym go wystąpieniu poszukiwanej frazy. Zatem bez żadnego ponowienia Ctrl+F. Można nawet tak wskazać (żółty) poszukiwaną frazę, że będzie się odróżniać od innych wyszukań a występujących na tej samej stronie (jasno zielony).
Tyle, że takie wywołanie publikacji leży po stronie rozbudowy dLibry.

Tomasz Kalota napisał/a:
Tutaj jest kolejny przykład niekonwencjonalnego wykorzystania formatu DjVu. Oprócz sztuczki z flagami w roli miniaturek

Tego typu pliki to raczej konsekwencja bardzo przejrzystej i uporządkowanej budowy plików DjVu. Można wręcz powiedzieć, że plik DjVu przypomina budowlę z klocków lego. Wymiana średniego zielonego na średni czerwony klocek powoduje jedynie to, że budowla inaczej wygląda, ale nadal pozostaje budowlą. Przykładowo przywołana przez Tomka publikacja DjVu z FIDES posiada zintegrowane metadane na pierwszych stronach każdego spośród ponad 300 plików DjVu ją współtworzących (i te metadane zawsze wędrują z pobranym opcją Save plikiem DjVu). To, że w pliku map wymieniłem małe mapki na flagi było odpowiedzią na pytanie czy do informacji właściwej (kolejna strona publikacji) można jakoś dodać informację uzupełniającą, czy też z zawartością takiej strony korespondującą.
_________________
"Wszystko jest trudne do czasu, gdy stanie się proste"
 
     
sk 
sk

Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 292
Skąd: KPBC, Toruń
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: 2007-11-26, 16:54   

Dziś zorientowałem się, że część ulepszeń w tych "niekonwencjonalnych" publikacjach jest dla mnie (i bliżej nieokreślonej grupy innych użytkowników) niedostępna, a może nawet stanowić utrudnienie.

Zobaczyłem De Saint-Marc jusqu'a Tertullien w Windows i ze zdziwieniem zauważyłem menu zawartości w postaci drzewka... :-)

U mnie natomiast hyperlinki owszem wyświetlają się w tekście, ale ponieważ wiodą do zewnętrznych plików, to utrudnione jest cofanie - w jednym przypadku trzeba używać nawigacji w pluginie, w innym strzałki w przeglądarce.

Zapewne jest to kwestia używanej wtyczki - w domu i w pracy mam djvulibre-plugin 3.5.17 (Debian Etch), na terminalach dla czytelników używamy djvulibre-plugin 3.5.19 i tam ten sam kłopot (Ubuntu 7.10).

Chyba więc warto ostrożnie dawkować i możliwie wszechstronnie testować udoskonalenia.
 
     
Grzegorz B. 
Grzesiek

Wiek: 58
Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 44
Skąd: Zabrze
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 6/13
 46%
Wysłany: 2007-11-26, 18:59   

sk napisał/a:
ze zdziwieniem zauważyłem menu zawartości w postaci drzewka...

Drzewko z hierarchicznym spisem treści (a dokładnie 304 drzewka) były w tej publikacji najbardziej istotnym jej składnikiem. Otóż ks. prof. J.Witczak otrzymał publikację w postaci 304 plików pdf redagowaną przynajmniej 5 lat za pomocą różnych narzędzi i różnych ich wersji. Podstawą nawigacji (w pdf-ach) były spisy treści o łącznej ilości ponad 2500 pozycji, przy czym niektóre z nich odwoływały się do nieistniejącej lokalizacji lub nieistniejącego pliku (niewiele, ale zawsze to kłopot, poza tym należało stwierdzić, które są złe). Podobny kłopot był z około 800 hiperłączami, które jakoś rozmieszczono na blisko 14.000 stron tej publikacji. Zatem publikacja DjVu musiała powstać z "szatą" nawiązującą do Adobe Readera, ponieważ w przeciwnym wypadku szybciej byłoby napisać ją w Wordzie od nowa. Aby kłopotów z tą konwersją nie było za mało, różne wersje kolejnych kreatorów pdf sprawiły, że kolejne wiersze nawet pojedynczego spisu treści w pliku pdf zapisane były jako liczba "dziesiętna" pojedynczy bajt kodu ANSI (32÷255), jako liczby szesnastkowe (2 bajty Unicode) lub jako 8 albo 12 bajtowe sekwencje zapisane jako liczby ósemkowe. I to wszystko (304 spisy treści) cały czas się przełączało pomiędzy francuskim, angielskim, greką i polskim.
W konsekwencji, na głowę spadła mi dość nietypowa prośba, ponieważ programowo (ręcznie - można się jedynie poddać) należało :

    Wyciągnąć z pdf'ów spisy i hiperłącza (zachowując język z precyzją do pojedynczej litery)
    Zapamiętać numery stron, na których wyświetlane będą pliki zewnętrzne
    Odszukać nieścisłości i je skorygować
    Skonwertować strony częściowo napisane w edytorze tekstowym a częściowo powstałe ze skanów o rozdzielczości 100 dpi
    Opracować metodę, której nie umożliwia przeglądarka DjVu, czyli wywołanie z drzewka w pliku DjVu pliku zewnętrznego i to niekoniecznie na stronie nr 1
    Opracować kolejną niedostępną wprost metodę, z zastrzeżeniem, że musi ją wykonać dLibra - otwarcie przeglądarki z panelem spisu treści
    OCR stron francuskojęzycznych, grekojęzycznych i polskojęzycznych był normą
    Przeniesienie hiperłączy ze wszystkich stron z zachowaniem ich położenia i rozmiaru (z dodaniem niebieskiego koloru, bo ładny i kojarzący sie jako link) było również normą
    Publikacja DjVu miała być mała i zgrabna

ponadto :

    W każdym pliku zintegrowałem metadane
    Każdy plik jest wyświetlony na spokojnym jasno szarym tle
    I zgodnie z życzeniem księdza (kompromis estetyki i funkcjonalności), spisy treści umieściłem u góry okienka (bo długie treścią pozycje spisów w wąskim panelu z lewej strony nie prezentowały się właściwie) a pasek narzędziowy na dole (aby nie przeszkadzał)

Natomiast na to, w jaki sposób wyświetli się naprawiony i skonwertowany odpowiednik publikacji w formacie DjVu pod kontrolą innych systemów niż Windows, nie miałem juz siły :-/ , więc nawet do tej chwili nie wiedziałem o wspomnianych rozbieżnościach. Ale summa summarum publikacja jest nietypową (przynajmniej dla Windowsowców), a na pewno potwierdzająca, że z poziomu dLibry tez można otwierać publikacje tak jak się chce (lub jak wskazuje potrzeba) a nie wyłącznie na sposób "default'owy". I to bez extra wiedzy czy software'u (po 24 godz. od "powieszenia" tej publikacji w dLibrze, ks. Witczak samodzielnie dostosował sobie kolejną publikację wg własnego uznania. Zatem ...

Tomasz Kalota napisał/a:
Z tymi publikacjami jest jednak pewien problem, dLibra rozpoznaje je jako publikacje "text/html"

O sposobie klasyfikowania przez dLibrę publikacji nie mogę wiele opwiedzieć, ale opisana powyżej publikacja 304 plików DjVu "wspomagana" jest wygenerowanymi i dołączonymi do niej 370 pliczkami html, zatem pewnie tu ukryta jest odpowiedź na pytanie Tomka.
_________________
"Wszystko jest trudne do czasu, gdy stanie się proste"
 
     
Jerzy Witczak

Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Poziom: 5
HP: 0/81
 0%
MP: 38/38
 100%
EXP: 9/13
 69%
Wysłany: 2007-11-26, 22:37   

Kilkakrotnie już tu wywołany - jestem i witam wszystkich Forumowiczów :-)
Dziękuję tu publicznie P. Grzegorzowi za wykonanie tej ogromnej publikacji dla BC FIDES! Sam odsłonił tutaj kulisy. Nic dziwnego, że i nawigacja jest niestandardowa. Ale to też dowód, że dopiero uczymy się (przynajmniej ja) nawigacji we wtyczce DjVu ;-)
sk napisał/a:
Na pewno wielu ucieszyłoby się, gdyby zwięzły i prosto napisany "przepis" na takie fajne dokumenty DjVu, z hyperlinkami itp., znalazł się gdzieś w sieci.

No właśnie, może ja po prostu wkleję tu zawartość tego małego pliku html, który steruje wywołaniem tej "mojej" publikacji w DBC:
Cytat:
<HTML>

<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2"/>
</head>
<BODY style="margin:0; overflow:hidden">
<embed type="image/vnd.djvu" SRC="wpt01-2.djvu" width="100%" height="100%" flags="Logo=Yes LogoImage=./djvu.bin Frame=Yes Zoom=Page NavPane=Outline,Left Toolbar=Yes,Top-Lizard,Calibrate,Ruler,Color,Fore,Back,BW,Thumbnail Layout=Single"></embed>
</BODY>
</HTML>

Oczywiście nauczył mnie tych kodów P. Grzegorz, pełna instrucja jest tutaj, strony 50÷52 oraz rozdział "Dystrybucja plików DjVu w Internecie" na stronie 40.

PS. Mam nadzieję, że ten post będzie czytelny. Robię to pierwszy raz ;-)
_________________
ks. Jerzy Witczak
 
     
sk 
sk

Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 292
Skąd: KPBC, Toruń
Poziom: 15
HP: 0/488
 0%
MP: 233/233
 100%
EXP: 35/35
 100%
Wysłany: 2007-11-26, 22:56   

Grzegorz B. napisał/a:
Drzewko z hierarchicznym spisem treści (a dokładnie 304 drzewka) były w tej publikacji najbardziej istotnym jej składnikiem. Otóż ks. prof. J.Witczak otrzymał publikację w postaci 304 plików pdf redagowaną przynajmniej 5 lat za pomocą różnych narzędzi i różnych ich wersji. Podstawą nawigacji (w pdf-ach) były spisy treści o łącznej ilości ponad 2500 pozycji, przy czym niektóre z nich odwoływały się do nieistniejącej lokalizacji lub nieistniejącego pliku (...)

No tak, skomplikowana historia tej publikacji wiele tłumaczy. Dziwne, że w takim przypadku w ogóle dało się to wszystko pozbierać w sensowną całość :) Chapeau bas!

Mimo to nie wycofuję apelu o umiar, ostrożność i wszechstronne testy z poprzedniego postu. Dotyczył on nie tyle tego konkretnego przypadku, ile codziennej praktyki. Już i tak dość często słyszymy sarkania, że dlaczego taki format, czemu nie PDF, znowu trzeba coś instalować itp...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Biblioteka 2.0 : Forum społeczności czytelników i bibliotekarzy cyfrowych [Dokument elektroniczny] - Tryb dostępu http://forum.biblioteka20.pl
Korzystanie z portalu oznacza akceptację naszej polityki prywatności.
Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9