Przesunięty przez: relis 2010-04-26, 11:06 |
Wikipedia jako miejsce odkrywania zasobów bibliotek cyfrowyc |
Autor |
Wiadomość |
ws
ws
Poziom: 8
|
Wysłany: 2007-06-15, 08:27 Wikipedia jako miejsce odkrywania zasobów bibliotek cyfrowyc
|
|
|
Znalazłem ciekawy artykuł w D-Lib Magazine Using Wikipedia to Extend Digital Collections. Opisane w nim doświadczenia i wnioski całkowicie pokrywają się z naszymi. KPBC od pewnego czasu umieszcza w Wikipedii pl i de linki do swoich zasobów. |
_________________ --
WS |
|
|
|
 |
relis

Wiek: 52 Dołączył: 13 Lut 2007 Posty: 790 Skąd: Biblioteka Śląska
Poziom: 25
|
Wysłany: 2007-06-15, 22:09
|
|
|
Istotnie linkowanie z Wiki mocno podnosi ilość otwarć publikacji. Jakiś czas temu zaczęliśmy publikować Schlesische Provinzialblätter, 1. numer zlinkowałem z niemieckiej Wiki - ma on 478 odczytów, podczas gdy drugi tylko 121 i podobnie kolejne. |
_________________ Given enough eyeballs, all bugs are shallow.
ESR
It is not necessary to change; survival is not mandatory.
Edward Deming
http://relis-blog.blogspot.com |
|
|
|
 |
anetadr
Poziom: 11
|
Wysłany: 2007-06-16, 09:14
|
|
|
Ja też podlinkowałam w Wikipedii parę publikacji z ŚBC.
Aneta |
|
|
|
 |
relis

Wiek: 52 Dołączył: 13 Lut 2007 Posty: 790 Skąd: Biblioteka Śląska
Poziom: 25
|
Wysłany: 2007-06-16, 09:52
|
|
|
Ciekawe byłoby linkowanie od wartości atrybutów z BC do haseł Wikipedii. Są tam opisane czasopisma, ludzie, wydarzenia, zatem każdy opis w BC mógłby być rozszerzony o linki. |
_________________ Given enough eyeballs, all bugs are shallow.
ESR
It is not necessary to change; survival is not mandatory.
Edward Deming
http://relis-blog.blogspot.com |
|
|
|
 |
Monika J.

Poziom: 12
|
Wysłany: 2007-06-19, 22:14
|
|
|
relis napisał/a: | Ciekawe byłoby linkowanie od wartości atrybutów z BC do haseł Wikipedii. Są tam opisane czasopisma, ludzie, wydarzenia, zatem każdy opis w BC mógłby być rozszerzony o linki. |
Ja tu widzę niezłą "sieć odsyłająco-reklamującą" Kierując się zaleceniem z ePoradnika o tworzeniu linków do Wikipedii, wyszłoby tak, że przypuśćmy: podpinam w ŚBC Wiadomości Zagłębia, tu daję link do Wikipedii (do oficjalnej strony WZ pewnie też?), jednocześnie atrybut prawa i logo na dole linkuje do strony wydawcy (WSH), ze strony WZ oczywiście linkowanie do ŚBC i wydawcy, a z Wikipedii linkowanie do ŚBC, do oficjalnej strony WZ, jak i z treści artykułu do strony wydawcy (WSH). Piękna pajęczynka |
|
|
|
 |
ws
ws
Poziom: 8
|
Wysłany: 2007-06-22, 14:02
|
|
|
Monika J. napisał/a: | Ja tu widzę niezłą "sieć odsyłająco-reklamującą" Kierując się zaleceniem z URL=http://docs.google.com/View?docid=dc74rf44_12zbw5z9#dcOpis]ePoradnika[/URL] o tworzeniu linków do Wikipedii, wyszłoby tak, że przypuśćmy: podpinam w ŚBC Wiadomości Zagłębia, tu daję link do Wikipedii (do oficjalnej strony WZ pewnie też?), jednocześnie atrybut prawa i logo na dole linkuje do strony wydawcy (WSH), ze strony WZ oczywiście linkowanie do ŚBC i wydawcy, a z Wikipedii linkowanie do ŚBC, do oficjalnej strony WZ, jak i z treści artykułu do strony wydawcy (WSH). Piękna pajęczynka |
Nie wiem czy warto robić sieć odsyłaczy wpisując je explicite. Znacznie ciekawiej byłoby gdyby dLibra zaimplementowała OpenURL, tak jak to robi np. Google Scholar czy SpringerLink. Wtedy automatycznie, przy pomocy link resolver'a generowały by się z metadanych takie linki z jakich uwierzytelniony czytelnik miałby największą korzyść. Proszę np. zobaczyć prezentację wolnego oprogramowania CUFS, w szczególności modułu GODOT. |
_________________ --
WS |
|
|
|
 |
Monika J.

Poziom: 12
|
Wysłany: 2007-06-22, 23:40
|
|
|
Myślę, że z Wikipedii do publikacji w BC na pewno warto A co w przyszłości umożliwi dLibra - czas pokaże. Jak na razie można by omówić linkowanie w drugą stronę..czyli z BC (atrybutu Opis) do Wikipedii. Ale to juz w innym wątku
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|